GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Nem tisztul az építőipari piac – állítják ágazati szereplők, akik súlyos problémaként kezelik, hogy nem csitul a szakmában a cégalapítási láz. Pedig a jelenlegi helyzetben nem a bővülés, hanem a koncentráció lenne inkább kívánatos. Az új cégek létrejötte mögött a megszűnők tulajdonosai állnak, akik kifizetetlen számlákat maguk után hagyva kezdenek új életet.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint az idén június végéig közel négyezer építőipari vállalat alakult. Ez durván kétszer annyi, mint a tavalyi első fél évben volt. Ugyanakkor csúcsra járt a felszámolások, a végrehajtások és a végelszámolások aránya is. Miközben az összes vállalat körében a felszámolások száma 11%-kal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest, addig az építőiparban a növekedés üteme 21% volt, összesen 5600 céget érintett felszámolás. A két ellentétes folyamat eredménye: folytatódott a működő cégek számának lassú emelkedése; az első fél évben összesen valamivel több mint 63 ezer építőipari vállalkozás tevékenykedett az országban, 1650-nel több, mint egy esztendővel korábban.
Sok felszámolás alá vont cég tulajdonosa új vállalkozást alapítva ott folytatja, ahol abbahagyta, kifizetetlen számlákat hagyva maga után – állítja az Opten. Egyenesen építőipari bűnözésnek tartja ezt a gyakorlatot Földi Tamás, a Rigips Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke, aki úgy látja, négyszer-ötször több a vállalkozó ezen a piacon, mint amennyi indokolt lenne.
Tapasztalatai szerint a magyar építőipari „szokásjoghoz” tartozik, hogy a megrendelő – zsaroló pozícióban – az alvállalkozói számlák felét-háromnegyedét fizeti ki, mondvacsinált hiányosságokra hivatkozva. Immár napi gyakorlattá vált az is, hogy irreálisan alacsony áron vállalkoznak kivitelezési munkákra a cégek, így viszont eleve kódolva van a kockázat, hogy az alvállalkozói sor végén állók már nem kapják meg a pénzüket, vagy kénytelenek megelégedni az eredetileg kialkudott összeg töredékével. Ha pedig perre kerül sor, mire a rendkívül lassú bírósági procedúra véget ér, már nem létezik a csalárd vállalkozás, amelyen be lehetne hajtani az összeget. Különösen „tünékenyek” az egy-egy beruházásra létrehozott úgynevezett projekttársaságok.
A szövetség elnöke szerint mindez az egész iparágat tönkreteszi. Úgy véli, sürgős jogszabály-módosítással kellene orvosolni azt a tarthatatlan helyzetet, hogy „az építőipari teljesítéseket nem kötelező kifizetni, ez alól bármikor könnyen ki lehet bújni”. Például megoldást jelenthetne, ha az épületek műszaki átadásakor kellene a pénzügyi kérdéseket is rendezni. A szakmai szervezetek abban bíznak, hogy az igazságügyi tárca hamarosan lépéseket tesz az ügyben.
A közeljövő sem ad megnyugtató perspektívát az építőipari cégeknek, hiszen a feladatok tovább fogyatkoznak, így a megrendelésekért még „véresebb” harc fog folyni. Az Ecostat által készített ingatlanbarométer például stagnálást jelez, az ingatlanberuházók zöme az építtetési kedv csökkenését várja. A felmérések szerint a lakosság nem kezd az idén ingatlanvásárlásba, az önkormányzatok pedig forrásaik szűkülése miatt fogják viszsza beruházási, felújítási tevékenységüket.
A Központi Statisztikai Hivatal sem adott optimistább képet a helyzetről. A piaci adatok alapján az idei év első felében 15%-kal kevesebb lakást adtak át, mint egy esztendővel korábban. A megrendelések alakulását jelző, új lakások építésére szóló engedélykiadások száma is elmarad kissé a tavalyi első hathavitól.

Index
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z